Skip to main content

Καθώς ανατέλλει το 2021, το προσωπικό του Κέντρου Αριστείας έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται ενόψει νέων δραστηριοτήτων οι οποίες θα περιλαμβάνουν ακόμη περισσότερες εκστρατείες για το ευρύ κοινό, καθώς και νέα ερευνητικά προγράμματα. Ειδικά όσον αφορά στα τελευταία, η ομάδα μας αναμένεται να εκμεταλλευτεί όλες τις καινοτομίες, περιλαμβανομένων των υπερσύγχρονων συστημάτων πληροφορικής για την αρχειοθέτηση και σφράγιση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών καθώς και της υποδομής φύλαξης βιολογικού υλικού, τα οποία έχουν αποκτηθεί και έχουν τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Όλη αυτή η υποδομή κτίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος CY-Biobank που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, τη Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχο τη μελέτη του DNA των Κυπρίων, μεταξύ των άλλων.

Ανάμεσα στις πρώτες μας δραστηριότητες είναι και η διευθέτηση μιας σειράς από επισκέψεις στη Λεμεσό εντός του Ιανουαρίου. Ομάδα νοσηλευτών και βιοτεχνολόγων μας θα συναντηθεί με πρώην ασθενείς που νόσησαν με COVID-19, επαγγελματίες υγείας και το ευρύ κοινό διεξάγοντας δειγματοληψία του βιολογικού υλικού τους. Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί από ερευνητές για την ανίχνευση των αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει στο σώμα τους, κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Αυτή η μελέτη θα βοηθήσει στην καλύτερη

αποτύπωση της ευρύτερης επιδημιολογικής εικόνας στο νησί μας. Στο μεταξύ, δεκάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη συμμετάσχει στις δειγματοληπτικές εξετάσεις που διενεργούμε, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Καθώς φιλοδοξούμε να εξελιχτούμε ως το τοπικό και περιφερειακό Κέντρο Αριστείας στη Βιοτράπεζα και τη Βιοϊατρική Έρευνα, προσβλέπουμε στις επισκέψεις αυτές με μεγάλο ενθουσιασμό και με αίσθημα καθήκοντος!

Την ίδια ώρα, προσβλέπουμε στη συνέχιση παρόμοιων εξορμήσεων στην υπόλοιπη Κύπρο, τόσο στα αστικά κέντρο όσο και στην ύπαιθρο, ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατό το μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο τμήμα της επικράτειας του νησιού, αλλά και να εξυπηρετηθούν οι προσδοκίες του γενικού πληθυσμού. Σε όσους από εσάς διαβάσετε αυτές τις γραμμές και διαμένετε σε άλλες πόλεις ή χωριά εκτός της Λευκωσίας και της Λεμεσού, σας ενθαρρύνουμε να διαδώσετε το γεγονός στη κοινότητά σας και να επικοινωνήσετε μαζί μας, ώστε να διευθετήσουμε αντίστοιχες εξορμήσεις και στην περιοχή σας.

Στο μεταξύ, ο Καθηγητής Δέλτας και η ομάδα του Κέντρου Αριστείας, προγραμματίζουν αυτό το διάστημα την επέκταση των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας σε νέο εργασιακό χώρο ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπρόσθετες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της αύξησης του αριθμού του προσωπικού καθώς και του όγκου της έρευνας και της συλλογής δειγμάτων βιολογικού υλικού για τη Βιοτράπεζα. Όσοι από εσάς ασχολείστε στον τομέα των αγοραπωλησιών και ενοικίασης ακινήτων, σας προτρέπουμε να ανατρέξετε πιο πάνω στην ενότητα Ανασκόπηση 2020 και συγκεκριμένα στη νέα μας εκδήλωση ενδιαφέροντος για ενοικίαση εργασιακού χώρου και αν γνωρίζεται για κάποιο χώρο ο οποίος θα μπορούσε να στεγάσει τις δραστηριότητές μας, να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Το 2021 αναμένεται να είναι επίσης ένα σημαντικό έτος όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού αναφορικά με το τί είναι και ποιος είναι ο ρόλος της Βιοτράπεζας στην κυπριακή κοινωνία. Καθώς η έννοια της Βιοτράπεζας είναι σχετικά άγνωστη στο μέσο συμπολίτη μας, η ομάδα του Κέντρου Αριστείας biobank.cy, εμπνεύστηκε την ιδέα να προχωρήσει στην παραγωγή ενός νέου, ασυνήθιστου για τα κυπριακά δεδομένα, οπτικοακουστικού σποτ από κινούμενα σχέδια, το οποίο θα επεξηγεί, με απλουστευμένο τρόπο, στους συμπατριώτες μας τί εστί Βιοτράπεζα. Θα είναι έτοιμο σύντομα! Ακόμη σημαντικότερο για εμάς, ωστόσο, είναι ότι επιδιώκουμε με αυτό το σποτ να κινητοποιήσουμε το ευρύ κοινό σε παγκύπριο επίπεδο, ώστε να αρχίσει να συρρέει στο κέντρο δειγματοληψίας μας για να συμμετάσχει στην εγγραφή εθελοντών δοτών. Καθώς οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό το Δελτίο, έχετε ήδη συμμετάσχει στην εκστρατεία και γνωρίζετε από πρώτο χέρι τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων και συμμετοχής στη Βιοτράπεζα, σας ενθαρρύνουμε να αναλάβετε εθελοντικά το ρόλο των Πρεσβευτών μας, και να μεταφέρετε στο περιβάλλον και τις κοινότητές σας το έργο και την εκστρατείας μας.

Επίσης, μην ξεχάστε να κάνετε «like» τη σελίδα μας στο Facebook ώστε να είστε άμεσα συντονισμένοι με τα τελευταία νέα μας και τα νέα ερευνητικά προγράμματα μας.

Σας ευχόμαστε καλό 2021!

Close Menu

Subscribe to Our Newsletter

We don’t spam! Read our privacy notice for more info.

Skip to content