Skip to main content

Μήνυμα του Διευθυντή του Κέντρου Αριστείας

Με τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας του Κέντρου Αριστείας biobank.cy, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία COVID-19 στις δραστηριότητές μας.  Αντίκτυπος ο οποίος αφορά στην πρόοδο ορισμένων δραστηριοτήτων και την καθυστέρηση ορισμένων ορόσημων, αλλά ταυτόχρονα απέδειξαν την ετοιμότητα της νέας υποδομής μας να ανταποκριθεί στην ανάγκη για αρχειοθέτηση υλικού και δεδομένων ασθενών που ασθένησαν από τον κορωνοϊό. Δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά τη σημασία του μοναδικού βιοαποθετηρίου που έχουμε δημιουργήσει με περισσότερους από 2000 εθελοντές όλων των ηλικιών, οι οποίοι εγγράφηκαν από τον Νοέμβριο του 2020. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άτομα που είχαν προσβληθεί με την COVID-19 και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για συμμετοχή σε μια μελέτη που αφορούσε τη μέτρηση των αντισωμάτων IgG έναντι του ιού SARS-CoV-2, συμπληρωματικά στην αποθήκευση ευαίσθητων δεδομένων και βιολογικού υλικού με στόχο τη χρήση σε γενετικές μελέτες. Μια σημαντική μελέτη βρίσκεται υπό προετοιμασία,  η οποία περιγράφει τα πρώτα σημαντικά ευρήματά μας σχετικά με την απόκριση του κυπριακού πληθυσμού στον κορωνοϊό σε επίπεδο αντισωμάτων.

Το προσωπικό μας έχει  φτάσει τα 50 άτομα με ένα ισχυρό τμήμα βιοτράπεζας, με έξι νοσηλευτές και έξι τεχνολόγους βιοτράπεζας, ενώ η προετοιμασία για πιστοποίηση ISO 9001 βρίσκεται σε καλό δρόμο, χάρη στη σκληρή δουλειά όλων. Η ομάδα πληροφορικής αποτελείται πλέον από πέντε άτομα και η εφαρμογή του OpenSpecimen που θα χρησιμεύσει ως Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Βιοτράπεζας έχει επίσης προχωρήσει αρκετά, παρά τις όποιες καθυστερήσεις για διάφορους λόγους. Η διαδικασία αυτή, που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σε λίγους ακόμη μήνες, πρόκειται να αναβαθμίσει τη λειτουργία της Βιοτράπεζας σε πρωτόγνωρο επίπεδο, προσφέροντας νέες δυνατότητες για ποιοτικές υπηρεσίες βιοτράπεζας και έρευνας. Δύο ειδικοί επιστήμονες βιοστατιστικής και βιοπληροφορικής ξεκίνησαν πρόσφατα και αναμένεται να μας οδηγήσουν σε νέους δρόμους όσον αφορά στις γονιδιωματιές μελέτες, οι οποίες ήδη παράγουν πολλά δεδομένα. Η πιο πρόσφατη πρόσληψη μίας επιστήμονος εξειδικευμένης στο ιατρικό δίκαιο και τη βιοηθική πρόκειται να αξιοποιήσει τις ικανότητές μας για να χειριστούμε εσωτερικά ακανθώδη διλήμματα, αναπτύσσοντας παράλληλα ερευνητικούς δρόμους για πτυχές με ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις (Ethical Legal and Social Implications, ELSI).

Μια σημαντική συνεργασία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν με το Κέντρο Ophthalmos, ένα ιδιωτικό ιατρικό και εκπαιδευτικό ινστιτούτο, το οποίο επέτρεψε την εγγραφή και συμμετοχή ατόμων του γενικού πληθυσμού που αντιμετωπίζουν οφθαλμολογικά προβλήματα. Περισσότεροι από 500 εθελοντές έχουν ήδη εγγραφεί, εστιάζοντας σε ασθενείς με κερατόκωνο, καταρράκτη, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ένα άλλο παρόμοιο επίτευγμα ήταν η επίτευξη συμφωνίας για συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, με στόχο την εγγραφή εθελοντών που υπηρετούν στο στρατό, με σκοπό τη συμμετοχή 500 οικογενειακών τριάδων (δύο σύζυγοι και ένα παιδί).

Η ευσυνείδητη και σχολαστική εργασία του προσωπικού εκτιμάται ιδιαίτερα και είμαι υπερήφανος που συνεργάζομαι με όλους σας, συμβάλλοντας στην επίτευξη υψηλού επιπέδου εξελίξεων στον τομέα της βιοτράπεζας στην Κύπρο, με τρόπους που ήταν ανήκουστοι μέχρι πριν από δύο μόλις χρόνια. Ίσως η πιο εξαιρετική πτυχή της biobank.cy είναι η διαφάνεια και ποιότητα των λειτουργιών της, με υψηλή πιστότητα των δραστηριοτήτων, προσεκτική διασφάλιση της ιδιωτικότητας σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR) και υψηλή εμπιστοσύνη στα μέτρα ασφαλείας του UCY που εφαρμόζονται στο Κέντρο μας.

Σας ευχαριστώ όλους και σας προτρέπω να συνεχίσετε την καλή δουλειά. Παρά τις καλές μας προθέσεις και τις μεγάλες μας προσπάθειες, έχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας να κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Η ποιότητα είναι η σημαία μας, ενώ κανείς άλλος δεν γνωρίζει καλύτερα ότι επενδύοντας στη Βιοτράπεζα επενδύουμε σε μια πιο υγιή Κύπρο.

Καθ. Κωνσταντίνος Δέλτας

Συντονιστής Προγράμματος

Διευθυντής Κέντρου Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοιατρική Έρευνα, biobank.cy

 

 

 

 

Leave a Reply

Close Menu

Subscribe to Our Newsletter

We don’t spam! Read our privacy notice for more info.

Skip to content