Greek logo_crop

Ευχές για καλή ακαδημαϊκή χρονιά!


Εσωτερικό Ενημερωτικό Δελτίο Κέντρου Αριστείας biobank.cy
Έκδοση 1η - Σεπτέμβριος 2021

quality_banner
Περιεχόμενα:
1. Μήνυμα Διευθυντή
2. Νέοι συνάδελφοι
3. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπάνιων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων
4. Παρουσίαση νόσου MUC1
5. Διαδικτυακό εργαστήριο BBMRI-ERIC, ELSI

Μήνυμα Καθ. Κωνσταντίνου Δέλτα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Αγαπητά μέλη του Κέντρου Αριστείας biobank.cy,

Με τη λήξη του καλοκαιριού και την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς βρισκόμαστε ξανά ενώπιον παλαιών και νέων προκλήσεων αναφορικά με την επιτυχία των στόχων μας. Οι στόχοι του Κέντρου Αριστείας biobank.cy εξακολουθούν να είναι υψηλοί και απαιτητικοί. Μεταξύ πολλών παραγόντων, ο πιο σημαντικός είναι η ευσυνειδησία και θετική προσέγγιση των ανθρώπων του Κέντρου μας, δηλαδή εμάς. Χαίρομαι γιατί πάμε καλά αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτίωση, ξεκινώντας από εμένα και καταλήγοντας σε κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Η επιτυχία μας εξαρτάται από τον κάθε ένα μας και από όλους μαζί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εκπτώσεις στην ποιότητα πρώτα και στην ποσότητα της υπηρεσίας μας. Η διοίκηση του Κέντρου είναι στη διάθεσή σας για να λύνονται οποιαδήποτε προβλήματα με συνεννόηση και καλή θέληση.

Η παράκλησή μου για τους επόμενους μήνες, είναι να επιδείξουμε την ανάλογη και απαιτούμενη συνέπεια και συγκέντρωση για να πετύχουμε τη συμπλήρωση των απαιτήσεων για την πρώτη πιστοποίησή μας. Η ομάδα που εργάζεται προς το στόχο αυτό αναμένεται να ζητήσει πράγματα από όλους μας και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα.

Καλωσορίζω τα νέα μέλη του Κέντρου, τον Κωνσταντίνο, την Έλενα, την Πόπη, την Έλενα και τον Γιώργο.

Συγχαίρω τη Στέλλα που περάτωσε με επιτυχία και άριστα το πρώτο έτος του Μάστερ της στα της Βιοτράπεζας στο Πανεπιστήμιο του Graz και την Άντρεα που συμπλήρωσε το δεύτερο έτος του Μάστερ της στη γενετική συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο του Cardiff.

Στη Μύρια που υποδέχθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου το τρίτο της παιδί ευχόμαστε να σας ζήσει και ό,τι καλύτερο για όλη την οικογένεια.

Για όσους έχουν μικρά παιδιά, καλό ξεκίνημα με τα σχολεία.

Σας ευχαριστώ!

Νέοι συνάδελφοι

Το Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα καλωσορίζει πέντε νέους συναδέλφους, οι οποίοι εντάχθηκαν στο δυναμικό του κέντρου κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος

Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Photo by: Haris Astaniou (www.fluid-photography.com)
Έλενα Λοϊζίδου

Γενετική Επιδημιολογία, Βιοστατιστική, Βιοπληροφορική
Elena Loizidou
Καλλιόπη Σταθοπούλου

Βιοπληροφορική
Kalliopi Stathopoulou
Γιώργος Παπαθεοδώρου

Τεχνολόγος βιοτράπεζας
Giorgos Papatheodorou
Έλενα Γιάγκου

Τεχνολόγος βιοτράπεζας
Eleni Yiangou

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπάνιων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων

EESPOF_2021
Ο Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα @Biobank.cy Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπάνιων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων που διεξήχθη μεταξύ 10 και 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Θέμα της διάλεξής του ήταν οι προκλήσεις της τεχνολογίας αλληλούχησης νέας γενιάς: διγονιδιακή κληρονόμηση και γενετικοί τροποποιητές.

Παρουσίαση νόσου MUC1

MUC1
Στις 8 Σεπτεμβρίου ο Ανώτερος Ερευνητής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και Μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Κέντρου Αριστείας Βιοτράπεζας και Βιοϊατρικής Έρευνας Δρ Γρηγόρης Παπαγρηγορίου διοργάνωσε παρουσίαση με θέμα τη νεφροπάθεια τύπου MUC1.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν τόσο παλαιότερα όσο και νέα μέλη του Κέντρου και είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα σχετικά με την κλινική και μοριακή περιγραφή της νόσου, αλλά και τις πιο πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Διαδικτυακό εργαστήριο BBMRI-ERIC, ELSI

BBMRI-ERIC_Logo
Μέλη της ομάδας ELSI (ethical, legal and societal issues) του BBMRI-ERIC, ενός εκ των βασικών εταίρων του έργου CY-Biobank, διοργάνωσαν στις 7 Σεπτεμβρίου διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα "Βιοτράπεζα και Ευαλωτότητα".

Το BBMRI-ERIC αποτελεί μια ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή για τις βιοτράπεζες, η οποία προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης ποιότητας, υποστήριξη σχετικά με ηθικά, νομικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και μια σειρά από διαδικτυακά εργαλεία και εφαρμογές λογισμικού για την ενίσχυση της βιοϊατρικής έρευνας.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για συνεργασία του Κέντρου Αριστείας με την Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Άμυνας, το εργαστήριο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων ως προς την προστασία ομάδων και ατόμων με αυξημένη πιθανότητα να υποστούν βλάβη στα δικαιώματα και την ευημερία τους κατά τη συμμετοχή τους στη βιοϊατρική έρευνα.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν πραγματικές περιπτώσεις και συζητήθηκαν σενάρια ευαλωτότητας στο πλαίσιο της βιοϊατρικής έρευνας, με τελικό στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και την κατά το δυνατό πρόληψη των σχετικών κινδύνων.

Επικοινωνία:

Διεύθυνση: Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής
Παλαιός Δρόμος Λευκωσίας-Λεμεσού 215/6
2029 Αγλαντζιά, Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνο: +357 22892815
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: [email protected]
Χρηματοδότηση του έργου
Το έργο CY-Biobank χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωησης, με αριθμό συμβολαίου 857122.
Funded-by-1
Φορείς υλοποίησης του έργου
Screenshot-2020-09-14-104040
facebook twitter youtube linkedin