Γιατί να γίνω δωρητής στη Βιοτράπεζα: Έρευνα για εξατομικευμένη ιατρική

Η Βιοτράπεζα του Κέντρου Αριστείας biobank.cy είναι η πρώτη Βιοτράπεζα που εγκρίθηκε και βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη στην Κύπρο. Προορίζεται να αποτελέσει σημαντικό εθνικό πόρο υγείας, με στόχο την υποστήριξη της εφαρμοσμένης μεταφραστικής και βασικής έρευνας. Πρόθεσή της είναι η βελτίωση της διάγνωσης, της πρόληψης και της θεραπείας ενός ευρέος φάσματος σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων κληρονομικών και των συχνότερων πολυπαραγοντικών νοσημάτων. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές του Κέντρου Αριστείας μας συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στην υψηλής ποιότητας πρωτοπόρο έρευνα  στην Κύπρο, ειδικά στον τομέα των κληρονομικών νεφρικών παθήσεων, τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια.

Η Βιοτράπεζα δέχεται εκδήλωση ενδιαφέροντος από υγιείς εθελοντές και ασθενείς με οποιαδήποτε ασθένεια να εγγραφούν ως εθελοντές δότες σε αυτή την ιατρική υποδομή έρευνας, συναινώντας στη δωρεά λίγου αίματος και ιατρικών πληροφοριών. Η συνετή χρήση αυτού του εθνικού θησαυρού υγείας, σε συνθήκες εμπιστευτικότητας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ερευνητικών μελετών που θα οδηγήσουν σε καλύτερη ιατρική περίθαλψη για τις επόμενες γενιές.

Οι έρευνες των τελευταίων ετών αποκάλυψαν ότι σε πολλές περιπτώσεις, η απόκτηση αξιόπιστων αποτελεσμάτων απαιτεί την ανάλυση δεδομένων και δειγμάτων υψηλής ποιότητας από χιλιάδες εθελοντές, ειδικά σε ό,τι αφορά στις πολλές συχνές και σύνθετες διαταραχές. Παραδείγματα που αφορύν αυτού του μεγέθους και υψηλής ποιότητας ανάλυσης δεδομένων, είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης και η διαβητική νεφροπάθεια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και άλλες παθήσεις.

Οι εθελοντές μπορούν να εγγραφούν μόνο μετά από ενημέρωση και την υπογραφή εντύπου συγκατάθεσης το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Επενδύουμε στη Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου, επενδύουμε σε μια υγιέστερη Κύπρο!

Βήμα προς βήμα η διαδικασία της δωρέας

Kλειστε Pαντεβου