Skip to main content

Οργανωτική Δομή του biobank.cy 

Η οργανωτική δομή του biobank.cy έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία, αποτελούμενη από βασικά τμήματα: 

  • Γενικός Διευθυντής και Ακαδημαϊκό Συμβούλιο: Yπεύθυνοι για την κύρια διαχείριση του Κέντρου. 
  • Συμβούλιο του Κέντρου Αριστείας: Ένα ανεξάρτητο συμβούλιο με εξωτερικά μέλη που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη. Ο Γενικός Διευθυντής συμμετέχει ως παρατηρητής. 
  • Διεθνές Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο: Παρέχει πρόσθετες συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Κέντρο. 
  • Επιτροπές Βιοηθικής: Δύο ανεξάρτητες επιτροπές – μία εσωτερική και μία εξωτερική – που διαχειρίζονται ζητήματα βιοηθικής. 
  • Επιτροπή Ενδιαφερομένων Φορέων: Ένα ευρύ φόρουμ που εμπλέκει διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς στη λειτουργία του Κέντρου. 

Η διαχείριση του Κέντρου εστιάζει σε βασικούς τομείς, όπως η διαχείριση ερευνητικών έργων, η συνεχής βελτίωση ποιότητας, η επικοινωνία, η επιχειρηματική ανάπτυξη, η οικονομική διαχείριση, οι ανθρώπινοι πόροι, τα πληροφοριακά συστήματα και οι νομικές και κοινωνικές προεκτάσεις των θεμάτων βιοηθικής. Η διαχείριση των υποδομών, των τεχνικών, οικονομικών και ερευνητικών υπηρεσιών υποστηρίζεται από τις κεντρικές Διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ). 

Το biobank.cy δεσμεύεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) (ΕΕ) 2016/679. 

Πέντε βασικοί πυλώνες λειτουργίας του biobank.cy: 

  1. Βιοτράπεζα: Λειτουργεί ως ιατρική ερευνητική υποδομή, συλλέγοντας βιολογικό υλικό και συναφή ιατρικά δεδομένα από εθελοντές Κύπριους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, θρησκείας, γλώσσας, εθνικότητας ή κοινοτικής καταγωγής. Τα δείγματα και τα δεδομένα είναι διαθέσιμα σε ερευνητές, εφόσον έχουν εξασφαλίσει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ). 
  2. Ερευνητικό Κέντρο Μοριακής Ιατρικής (MMRC): Αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα του Κέντρου, εκπονώντας βασική και μεταφραστική έρευνα με έμφαση στην εξατομικευμένη ιατρική και στις γενετικά σχετιζόμενες ασθένειες.
  3. Διαγνωστικό Εργαστήριο: Παρέχει γενετικές διαγνωστικές και προγνωστικές εξετάσεις σε ασθενείς. 
  4. Κέντρο Καινοτομίας: Αναπτύσσει σύγχρονες και καινοτόμες μοριακές ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Διερευνά νέες ερευνητικές κατευθύνσεις, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του biobank.cy και των ερευνητικών δραστηριοτήτων του MMRC. Ενισχύει συνεργασίες με εσωτερικούς και εξωτερικούς φορείς και ερευνητικές ομάδες. Κέντρο Εκπαίδευσης: Παρέχει εκπαιδευτικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων, σεμιναρίων, πρακτικών εκπαιδεύσεων και μαθημάτων σε γενετικά και άλλα συναφή θέματα. Συμβάλλει στο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα M.Sc. in Biobanking του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Graz. Διοργανώνει σεμινάρια με αναγνώριση Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME). Υποστηρίζει υποτροφίες για διδακτορικές διατριβές σε ένα ευρύ φάσμα βιοϊατρικής έρευνας. 

Αυτή η δομημένη προσέγγιση διασφαλίζει ότι το biobank.cy λειτουργεί αποτελεσματικά, διατηρώντας τα πιο υψηλά πρότυπα στην έρευνα, τη βιοηθική και την εκπαίδευση. 

Close Menu

Subscribe to Our Newsletter

We don’t spam! Read our privacy notice for more info.

Skip to content